Posljednja inovacija iz Ceresita: FUSION XLT

Premium neutralni silikon nove generacije.

Zašto nova tehnologija?

Do danas, silikoni su bili podijeljeni na silikone sa tri različite tehnologije: Acetati, Alcoxy, Oksimi. Iz različitih razloga, nijedna od njih ne zadovoljava potrebe profesionalaca.

Acetati – Acetatni silikoni otpuštaju kiseline tokom sušenja i stvaraju miris ocata. Najčešće se koriste kod postavljanja sanitarija i kuhinjskih elemenata. Nedostatak: zbog acetatne baze nisu prikladni za mnoge podloge jer mogu korodirati na metalima i alkalnim materijalima (npr. betonu).

Alcoxy - Križaju se neutralno i oslobađaju miris alkohola. Nedostatak: Zbog sporijeg sušenja, često uzrokuje estetske i probleme sa stabilnošću.

Oksimi – Križaju se neutralno, te ih karakteriše dobro prianjanje i brzo sušenje. Nedostatak: Zbog načina na koji se križaju otpuštaju spoj koji se naziva MEKO, za koji se sumnja da je kancerogen.

Fusion XLT je potpuno nova generacija silikona, nastala jedinstvenim spajanjem najboljih karakteristika postojećih silikona. Bez oksima/MEKO-a, ovaj premium neutralni silikon je idealan za profesionalnu unutrašnju i vanjsku primjenu.

Odlikuje se izuzetnom učinkovitošću na svim materijalima i pogodan je za sve primjene. Otporan je na UV zrake i vremenske utjecaje. Brzo se suši i ne sadrži komponente otpada. Jednostavno se zaglađuje, čime se osigurava čišće i preciznije nanošenje.

Zakoračite u budućnosti profesionalnih silikona sa Fusionom XLT!

Više informacija pročitajte ovdje.

Prilikom sušenja, uobičajni Oksim silikoni oslobađaju hemijski spoj MEKO (Methyl Ethyl Ketoxime). Za MEKO se sumnja da uzrokuje rak. U Njemačkoj* je utvrđena granična vrijednost za rad koja iznosi 1 mg/m3, te dodatne preventivne mjere za rad u unutrašnjim prostorima sa silikonima koji stvaraju MEKO. Zbog toga je Ceresit razvio Fusion XLT Premium Neutralni silikon koji ne stvara MEKO.

*Njemačka trgovačka asocijacija za industrijski gradnu (BG Bau) preporučuje primjenu tih preventivnih mjera

Oksim silikoni nisu zabranjeni. Međutim, mnogi instituti i organizacije upozoravaju da Oksimi otpuštaju hemijski spoj MEKO za koji se sumnjam da je kancerogen.