CERESIT DX

Ključne činjenice

Samoizravnavajuća masa za debljine sloja od 0,5 do 10 mm

Karakteristike

 • mogućnost hodanja već nakon 1-2 sata
 • može se nanositi mašinski
 • otporna na koncentrisano opterećenje
 • otporna na habanje
 • lahka za ugradnju
 • pogodna u sistemima sa podnim grijanjem
 • Opis

  Ceresit DX služi za izravnavanje betonskih podova, cementnih i antidritnih podloga za postavljanje keramičkih pločica i svih vrsta podnih obloga (tekstilnih, pluta, PVC, parketa, podnih ploča). Može se koristiti za enterijer u zgradama, u prostorijama koje nisu izložene trajnom djelovanju vlage. Masa je pogodna za popunjavanje šupljina sitnozrnog asfalt-betona.

  Korak po korak  

  Priprema podloge

  Nanosi se na čvrste, hrapave i suhe podloge očišćene od materijala koji negativno utiču na prianjanje i to: cementne podloge, beton, anhidritne podloge koje su mehanički brušene i usisane od prašine. Prljavštinu, ostatke boje i ljepila, te slojeve male nosivosti treba u potpunosti ukloniti.

  Miješanje

  U 6,5 litara čiste, hladne vode usuti sadržaj vreće i miješati mikserom podešenim na mali broj obrtaja sve dok se ne dobije homogena mješavina bez grudvica. Sačekati 5 minuta i ručno promiješati masu još jednom.

  Primjena

  Masu razliti na podlogu u toku 20 minuta i rasporediti je dugačkim razastiračem ili letvom. Preporučuje se rad sa najmanje 2 zamiješana džaka. Tako se ubrzava rad i postiže bolje spajanje nanijete mase. Preko svježe razlivene površine treba preći bodljikavim valjkom radi uklanjanja mjehurića vazduha. DX masa može da se miješa i nanosi pomoću uređaja čija konstrukcija obezbjeđuje precizno doziranje vode i vremena potrebnog za sazrijevanje mase, a pri tome ne dovodi do aeracije mase. U slučaju prekida u radu dužih od 20 minuta uređaj i crijeva treba oprati vodom. Stvrdnuti materijal može se ukloniti samo mehaničkim putem.