CERESIT K 188 E

Karakteristike

  • Neutralan miris
  • Veoma velika vezivna moć
  • Otporno na plastifikatore
  • Pogodno za nanošenje valjkom

Opis

Specijalno disperziono ljepilo za lijepljenje homogenih i heterogenih PVC obloga, poliolefinskih obloga, vinilkvarcnih ploča, gumenih obloga, nepropusnih tekstilnih obloga, vinilnih obloga sa mekom podlogom i dr.

Korak po korak  

Priprema podloge

Podloge moraju imati odgovarajuću vlažnost. Preporučuje se ispitivanje svih mineralnih podloga na kapilarnu i zaostalu vlagu. Kada je sadržaj zaostale vlage previsok, što je posebno čest slučaj kod novogradnje, preporučuje se ugradnja Ceresit R 755 vlagootporne membrane. Podloga mora da bude bez konstruktivnih nedostataka, čvrsta, da bude trajno suha i očišćena od finih čestica, prašine i supstanci koje bi mogle da utiču na vezivanje.

Primjena

Ljepilo Ceresit K 188 E se nanosi na pripremljenu podlogu pomoću odgovarajuće nazubljene špahtle. Izbor špahtle zavisi od vrste podne obloge, njene poleđine i podloge. Tokom rada treba obezbijediti adekvatnu pokrivenost ljepilom.

Polumokra metoda: Nanijeti ljepilo na upijajuću podlogu odgovarajućom nazubljenom špahtlom, ostaviti da odstoji onoliko koliko je potrebno shodno uslovima sredine. Preporučuje se da se nepropusne podne obloge npr. gumene i poliolefinske, postavljaju pomoću tzv. double drop metode tj. ljepilo se nanese na podlogu, zatim se postavi obloga da bi se prenijelo ljepilo, podigne i ponovo postavi u ispravan položaj.

Metoda sa pritiskom: Nanijeti ljepilo na pripremljenu podlogu pomoću odgovarajuće nazubljene špahtle. Ostaviti ljepilo da odstoji dok ne bude suho na dodir. Poslije toga se postavlja podna obloga pritiskanjem.
Napomena: ovu metodu ne koristiti prilikom postavljanja obloga od gume, poliolefina ili nekih drugih sličnih materijala.