Skip to Content

Tehnička rešenja

Silikon za kadu, tuš kabinu i kuhinju

Blokira vlagu i prljavštinu

Sanitarni Silikon: Higijenski, Estetski I Praktičan

Sanitarni silikon brtvi prostore između materijala kako bi zaštitio spojeve. Ovaj sloj ne čini spojeve samo izdržljivijim i ljepšim, već i lakšim za čišćenje.

Sanitary silicone CS 25 used for bathroom sealing
Kupatilo u kojem je korišćen zaptivni silikon

Zašto Koristiti Sanitarni Silikon?

Poput ostalih silikonskih ljepila, sanitarni silikon služi u estetske, higijenske i strukturalne svrhe. Ispunjavanje praznina daje spojevima čišći izgled, istovremeno ih štiti od oštećenja uzrokovanih vlagom, prljavštinom i plijesni. Kada nanesete silikon na sanitarije (na primjer, kadu, tuš, lavabo), stvarate vizualno ugodan prijelaz između površina koji se također lako čisti.

Sanitarni silikoni mogu biti prozirni ili u boji, i najčešće dolaze u kartušama koje vam omogućavaju direktno ubrizgavanje proizvoda u spojeve.

CS 25 sanitary silicone packshot
Sanitarni silikon Ceresit CS 25

Odabir Odgovarajućeg Sanitarnog Silikona

Prilikom odabira sanitarnog silikona, morate biti sigurni da se može primijeniti na materijale koje želite zabrtviti. Najčešće ćete raditi sa sljedećim površinama: keramičke pločice, staklo (ne ogledala), emajl.

Da bi bio efikasan u vlažnim prostorima, sanitarni silikon također mora biti otporan na vlagu, buđ i plijesan. Prilikom odabira morate uzeti u obzir i širinu spojeva koje treba ispuniti, jer su određeni sanitarni silikoni formulirani za različite širine.

Pošto ostaje fleksibilan nakon sušenja, proizvod kao što je Ceresit CS 25 sanitarni silikon je dobra opcija za zaptivanje spojeva u sanitarnim prostorijama, kao i u trajno vlažnim prostorima (ali ne i u bazenima). Sprečava pojavu buđi i gljivica i prianja na većinu navedenih materijala, čak i bez temeljnog premaza. Možete ga koristiti u zatvorenom ili na otvorenom, ali ga ne smijete koristiti za akvarije ili površine koje dolaze u kontakt s hranom ili vodom za piće.

Sanitarni silikon Ceresit CS 25
Sanitarni silikon Ceresit CS 25 se nanosi kao 5. korak u sistemu ugradnje keramike u kupatilu

ZAPAMTITE DA NE MOŽETE BOJITI VEĆINU SANITARNIH SILIKONA

Kako Nanijeti Sanitarni Silikon

 1. Pripremite materijale. Osim sanitarnog silikona CS 25 potrebna vam je ljepljiva traka, alat za rezanje, lopatica ili sličan alat, brisač, malo vode i sapuna/deterdženta za pranje posuđa, rukavice i zaštitne naočale.
 2. Zaštitite se. Nosite rukavice i zaštitne naočale i osigurajte odgovarajuću ventilaciju, posebno tokom faze sušenja.
 3. Pripremite spojeve i površine. Površine moraju biti čvrste, suhe i bez supstanci koje mogu utjecati na prianjanje. Detalje pogledajte u tehničkom listu da saznate da li trebate nanijeti temeljni premaz. Zalijepite rubove ljepljivom trakom. Ako brtvite dilatacijske spojeve, u slučaju dodatne ispune koristite dilatacijsku spužvu.
 4. Pripremite kartušu. Odrežite vrh kartuše i na navoj postavite mlaznicu. Vrh mlaznice odrežite ukoso (otprilike pod uglom od 45 stepeni) zavisno od širine spoja. Kartušu stavite u pištolj za kartuše.
 5. Nanošenje silikona. Ravnomjernim pritiskom ubrizgajte sanitarni silikon u spoj bez stvaranja šupljina. Koristite odgovarajući alat kao što je lopatica i malo vode sa sapunom / deterdženta za pranje posuđa da zagladite silikon unutar vremenskog okvira navedenog u tehničkom listu.
 6. Završna obrada. Uklonite ljepljivu traku prema uputama u tehničkom listu. Ako je potrebno, poravnajte silikon i odmah uklonite višak. Pročitajte tehnički list za informacije o uklanjanju proizvoda nakon sušenja.
Tražite Više Proizvoda? Ceresit Prodaje Kompletan Asortiman Proizvoda Namjenjenih Za Vlažne Prostorije.

Povezani Članci

 • Hidroizolacija kupatila
  Hidroizolacija kupatila
 • LIJEPLJENJE pločica - Priprema i postavljanje
  LIJEPLJENJE pločica - Priprema i postavljanje
 • Kako izravnati podove
  Kako izravnati podove
 • Temeljni premaz za zidove
  Temeljni premaz za zidove
 • Postavljanje pločica sa epoksidnom fugom
  Postavljanje pločica sa epoksidnom fugom
 • Vodootporna fasadna boja: premaz u boji sa trajnom zaštitom
  Vodootporna fasadna boja: premaz u boji sa trajnom zaštitom

Imate Pitanja?

Rado ćemo vam pomoći oko bilo kakvih pitanja o našim proizvodima, gdje kupiti ili koje je pravo rješenje za vaš projekat.