Skip to Content

Tehnička rešenja

Temeljni premaz za zidove

Spremni za uspeh

Temeljni Premaz, Superheroj Ispod Obloga

Zidni temeljni premazi, poznati i kao prajmeri, su bitne komponente u mnogim građevinskim projektima. Čitajte dalje kako biste saznali zašto su ovi premazi prerušeni superheroji.

System primer for wall application
Nanošenje prajmera četkom

Šta Rade Temeljni Premazi Za Zidove?

Temeljni premazi za zidove pomažu u pravilnoj pripremi podloga, smanjuju upijanje i poboljšavaju prianjanje. Zidovi na koje je nanesen premaz imaju odgovarajuću strukturu i sastav površine.

Kako Koristiti Temeljni Premaz Za Zidove

Nanošenje temeljnog premaza jedan je od najlakših koraka u vašem projektu. Potreban vam je pravi alat (temeljni premaz, valjak/četka, kanta i mikser), zaštitna oprema (naočale i rukavice) i malo strpljenja.

  1. Zaštitite se. Stavite rukavice i zaštitne naočale i radite u dobro provjetrenom prostoru.
  2. Pripremite podlogu. Podloga mora biti suha, čista i nosiva. Prema vrsti premaza, postoje oni koji se koriste na upijajućim podlogama, kao i oni koji se koriste na neupijajućim podlogama. Više informacija o vrstama premaza pročitajte u tehničkom listu proizvoda.
  3. Promiješajte temeljni premaz. Protresite posudu ili promiješajte proizvod.
  4. Razblažite temeljni premaz u posudi za miješanje, ako je potrebno. Razrjeđivanje je neophodno ako premaz nanosite na visoko upijajuće podloge. Tehnički list proizvoda daje informacije o odgovarajućim omjerima razrjeđivanja i da li je podloga prikladna za razrjeđivanje i nanošenje sljedećih nerazrjeđenih slojeva.
  5. Nanesite temeljni premaz. Za ravnomjerno nanošenje proizvoda koristite valjak ili četku. Ovisno o projektu, možda će biti potrebno raditi u nekoliko faza. Neki temeljni premazi, kao što je CT 17 PROFI, tokom nanošenja malo mijenjaju boju podloge, što omogućuje preciznije nanošenje premaza.
  6. Ostavite temeljni premaz da se osuši. Pročitajte tehnički list proizvoda za informacije o tome koliko dugo traje ovaj proces i da li možete da počnete da radite na drugom poslu.
  7. Da li je dovoljno? Ako podloga i dalje upija nakon što se temeljni premaz osuši, nanesite još jedan sloj.
  8. Čišćenje. Alat i svježe mrlje operite čistom vodom.

Odabir Pravog Temeljnog Premaza Za Zid

  1. Prilikom odabira temeljnog premaza uzmite u obzir materijal, poroznost i mjesto gde se nalazi podloga (unutra ili vani). Neki temeljni premazi za vanjske zidove imaju odlične performanse na betonu i drugim podlogama. Za unutrašnje projekte odaberite odgovarajući temeljni premaz.
  2. Prije farbanja, postavljanja pločica ili tapeta, morate nanijeti temeljni premaz na zidove. Za različite projekte odaberite univerzalni proizvod kao što je CT 17. Može se koristiti za unutrašnju i vanjsku upotrebu. Podloge premazane ovim premazom manje upijaju, a može se koristiti i na malterima, gipsanim pločama, betonu, košuljicama i sličnim upijajućim podlogama.
  3. CT 17 je temeljni premaz dubokog prodiranja za sve upijajuće podloge i pogodan je za popločavanje i nanošenje drugih slojeva kao što su toplinska izolacija, podovi itd.

NANOSITE ZIDNE ILI PODNE OBLOGE U PROSTORIJAMA KOJE IMAJU VISOK PROCENT VLAŽNOSTI? KORISTITE TEMELJNI PREMAZ KOJI SPRIJEČAVA MRLJE, LJUŠTENJE, PLJESAN I MJEHURIĆE NA VANJSKIM ZIDOVIMA.

Nanosite Zidne Ili Podne Obloge U Prostorijama Koje Imaju Visok Procent Vlažnosti? Koristite Temeljni Premaz Koji Spriječava Mrlje, Ljuštenje, Pljesan I Mjehuriće Na Vanjskim Zidovima.

Povezani Članci

  • Hidroizolacija kupatila
    Hidroizolacija kupatila
  • Silikon za kadu, tuš kabinu i kuhinju
    Silikon za kadu, tuš kabinu i kuhinju
  • LIJEPLJENJE pločica - Priprema i postavljanje
    LIJEPLJENJE pločica - Priprema i postavljanje
  • Kako izravnati podove
    Kako izravnati podove
  • Postavljanje pločica sa epoksidnom fugom
    Postavljanje pločica sa epoksidnom fugom
  • Vodootporna fasadna boja: premaz u boji sa trajnom zaštitom
    Vodootporna fasadna boja: premaz u boji sa trajnom zaštitom

Imate Pitanja?

Rado ćemo vam pomoći oko bilo kakvih pitanja o našim proizvodima, gdje kupiti ili koje je pravo rješenje za vaš projekat.