CERESIT CT 80

Karakteristike

 

 • univerzalno    
 • elastično
 • paropropustno i s dobrim svojstvom prianjanja
 • otporno na vremenske uvjete
 • može se nanositi mehanički
 •  

  Opis

  Ljepilo Ceresit CT80 je dio Ceresit sistema za kamenu mineralnu vunu. Koristi se kao ljepilo za kamenu vunu i kao ljepilo za izradu armiranog zaštitnog sloja na izolaciji novoizgrađenih objekata kao i ranije izgrađenih objekata koji trebaju renoviranje i ugradnju termoizolacije.

  Korak po korak  

  Pričvršćivanje ploča od kamene mineralne vune 

  Zamiješajte CT 80 u prethodno izmjerenoj količini čiste, hladne vode i miješajte mikserom dok smjesa ne postane homogena i bez grudvica. Pričekajte 5 minuta te ponovno promiješajte još 2 minute. Prije nanošenja ljepila CT80 na ploču od kamene mineralne vune, prvo je potrebno nanijeti tanak sloj CT80 lopaticom od nehrđajućeg čelika. Ovo je važno kako bi se povećalo prianjanje mineralne kamene vune i ljepila. Ljepilo spremno za upotrebu nanijeti lopaticom duž ivica ploče tako da formira traku širine 3-4cm, kao i nekoliko točaka promjera oko 8 cm. Odmah nakon toga, ploču prisloniti na zid i blago pritisnuti na više mjesta kako bi se pričvrstila za podlogu. Nakon pritiskanja i fiksiranja ploče, pravilno nanesen sloj ljepila treba pokriti najmanje 40% površine. Ploče spojite čvrsto jednu do druge formirajući kompaktnu površinu koristeći "stil zidanja opeke". 

  U kutovima koristiti kutne profile. Kada je CT80 pričvršćen i suh (nakon ~3 dana), ploče dodatno mehanički pričvrstite čeličnim tiplama.

  Izrada armiranog sloja za mineralnu kamenu vunu

  Prije izrade temeljnog sloja, potrebno je nanijeti tanak sloj CT80, debljine oko 1mm na površinu mineralne kamene vune. Nakon sušenja za koje je potrebno oko 24 sata, nanosi se prikladan armirani sloj. Spremno ljepilo nanijeti duž čitave površine ploče koristeći nazubljenu lopaticu. Staklenu mrežicu postaviti na svježe ljepilo sa preklapanjem od 10cm. Sljedeći sloj nanijeti na svježe ljepilo u debljini 1mm. Na završnom sloju struktura mrežice ne smije biti vidljiva. Svježe mrlje očistite vodom, dok je stvrdnute dijelove moguće ukloniti samo mehaničkim putem. 

  Pričvršćivanje EPS i XPS ploča

  Ljepilo spremno za upotrebu nanijeti lopaticom duž ivica ploče tako da formira traku širine 3-4cm, kao i nekoliko točaka promjera oko 8 cm. Odmah nakon toga, ploču prisloniti na zid i blago pritisnuti na više mjesta kako bi se pričvrstila za podlogu. Nakon pritiskanja i fiksiranja ploče, pravilno nanesen sloj ljepila treba pokriti najmanje 40% površine. U slučaju ravnih, glatki površina, ljepilo nanijeti nazubljenom lopaticom (širina zubaca 10-12mm). Ploče spojite čvrsto jednu do druge formirajući kompaktnu površinu koristeći "stil zidanja opeke". U kutovima koristiti kutne profile (koja ima mrežicu sa obje strane). Broj spojnica mora biti najmanje 6 kom/m² po lajsni. Kada je CT80 pričvršćen i suh (nakon ~3 dana), ploče dodatno mehanički pričvrstite čeličnim tiplama.

  Izrada armiranog sloja za EPS i XPS ploče

  Spremno ljepilo nanijeti duž čitave površine ploče koristeći nazubljenu lopaticu, širine zubaca 10-12mm. Staklenu mrežicu postaviti na svježe ljepilo sa preklapanjem od 10cm i jednoliko zaglađena tako da se struktura mrežice ne vidi. Može se nanijeti i mehanički. Preporučeni tip mašine je npr. Wagner PC15, SPG Baumaschinen PG 20, promjer mlaznice Ø 6.